HUNDSPANN/ÖVERNATTNING/VARGSPÅRNING

Tillbaka till startsidan

 

Hälsingland och Gästriklands gräns går alldeles intill Katrineberg, där Finnskogslevelser har sin bas. Katrineberg ligger som navet på områdets stationära vargfamiljs revir. Vi och våra hundar blir ständigt påminda om dem via spårstämplar, urin/krafs-markeringar (revirmarkeringar) när vi är ute i spåret. Ibland hör vi hundarna yla med vargarna. Leif, som är utbildad spårtolk, tillbringar många timmar ute i skogen för att titta på spår. Vi vill gärna dela med oss av vår vildmark till likaintresserade.

                       

 Dag 1.Vi tar emot er i vår gamla lanthandel, presenterar oss för varandra, kontrollerar att ni har tillräckligt varm klädsel, berättar om turen och rutiner för hundspannet.

Starten går som vanligt från gården, några sitter i storsläden och några kan köra ett eget spann, ni kan turas om att åka/köra. Vi åker iväg genom vinterlandskapet, stannar och gör en paus så hundarna får vila och vi får något varmt i oss.

Ni får välja om ni vill övernatta i eldpallkoja eller i den bekväma lägenheten på vår gård (mitt i vargreviret).

Vi äter en gemensam middag med helstekt fläskfilé, bakad potatis med aromsmör och rotröra. ”Får det lov att vara vin eller lättöl till maten”?

Dag 2. Frukost på morgonen. Du gör ditt eget matsäckspaket (även vegetariskt) och fyller en termos inför dagens spårning på skidor. Innan vi ger oss ut i skogen så blir det en föreläsning om våra rovdjur, hur spårningen går till, vad man kan förvänta sig att se, ja, tillvägagångssätt för alla lägen. Leif har redan aningar om var vargarna uppehåller sig och vi beger oss dit. Vi följer spåren bakåt och skidar efter spårlöpan, spänningen är stor inför vad vi kan se. Vi iakttar den absolut största försiktighet och respekt inför dessa djur så vi inte stör dem i sin måltid. Vi är gäster hos dem i deras skog och visar stor hänsyn.  När dagens spårning är slut återvänder vi till den gamla lanthandeln, äter en kolbullemåltid och kaffe med dopp, därefter sätter vi oss och sammanfattar vår dag, tolkar det vi sett under dagen och ev. fyller i en spårningsrapport tillsammans.

 

Finnskogsupplevelser, Katrineberg, 81695 Åmots bruk. 0297-70025, 0702-700254

 

Information och pris

Arrangemang

Hundspann/övernattning/vargspårning     

Arrangörens benämning

Övernattningstur med hundspann och vargspårning

Arrangör

Finnskogsupplevelser

Säsong

Under snöperioden

Restid 

2 dagar

Deltagare

1 - 5

Normalpris/vuxen

SEK 2700

Ingår i priset

Besök i museilanthandel, helpension med övernattning, hundspann ena dagen och vargspårning den andra. Föredrag om rovdjur.

Egen utrustning

Sovsäck, ryggsäck och egna skidor om detta finns.

Boende

Ockelbo

Förkunskaper

Inga